Krog Mat

Raby Hunt – Darlingtons lysande stjärna

Raby Hunt Darlingtons lysande stjärna: James Close är den självlärde kocken som med fokus, envishet och talang skapat en unik krogupplevelse på engelska landsbygden.

Under en resa till Istanbul i våras blev jag introducerad för James Close på restaurang Raby Hunt, en krog med två stjärnor i Guide Michelin som ligger i Darlington på engelska landsbygden. Enklaste sättet att komma dit från Sverige är att flyga till London och ta tåget från Kings Cross eller flyga via London till Newcastle. Jag gjorde det förstnämda. James Close drömde om en karriär som golfproffs, men hoppade av och öppnade istället, tillsammans med föräldrarna, Raby Hunt. Raby Hunt var för åtta år sedan en klassisk engelsk pub där James och hans mamma lagade pubmat. James intresse för matlagning växte, och han började resa för att äta på världens mest hyllade finkrogar. Jag ska inte avslöja för mycket då det kommer en artikel i Gourmet under hösten, men James Close har av egen kraft lyckats skapa en mycket intressant och spännande restaurang. Han beskriver sig själv som råvarudriven, och visst kan jag hålla med honom, men hans matlagning är unik. Krögaren jobbar sedan fem år tillbaka tätt ihop med sambon Maria Guseva i köket, en lyckosam kombination där hon bidragit med blanda annat en hel del japanska influenser efter sin tid i köket hos Nihonryori RyuGin i Tokyo.

Kvällens meny ser på pappret en aning spretig ut. En spädgris taco följs av nigiri för att senare innehålla en tartar med kaviar som följs av pastrami. Men James Close får på ett mirakulöst sätt serveringarna att fungera tillsammans. Tempot är perfekt, allt är ytterst vällagat och varje rätt är ett mästerverk.

Raby Hunt är en lysande stjärna som lockar allt fler internationella gäster. Menypriset på 130 GBP är ett fynd. Kanske behöver restaurangen hålla ett något lägre pris, då den ligger i en del av England som drabbats av stor arbetslöshet. Hur som helst, jag tänker återkomma till Raby Hunt så snart tillfälle ges. Den lilla restaurangen har några får rum, vilket gör den till en perfekt destination. Det var kanske tur för mig att James inte blev golfproffs, då hade jag inte fått möjlighet att njut av den godaste lilla pastrami-burgaren och wagyu-nigirin jag någonsin smakat.

Pommes soufflée, ostron och libbsticka.
Pilgrimsmussla, lime och japapeno.
Krabb-taco med tomatillo salsa verde och pistagenötter.
Spädgris taco gjord av mjöl på blå majs, avokado och salsa macha.
Wagyu nigiri med sjöborre samt makrill nigiri med sesamfrö och ingefära.
Tempura-friterad havskräfta med sudachi och sancho peppar.
Jordärtsskocka, ragu på kycklinghjärta, -lever och inälvor, toppad med frusen ankleverparfait samt tryffel.
Knivmusslor, bruna räkor, pistagenötter, kantareller, selleri och ärtskott.
Steak tartare serverad med pommes soufflee, rökt ål chatilly cream och kaviar.
Pastrami, australisk tryffel och foie gras.
Sommarsallad med smulor av pilgrimsmussla i botten.
Kuzukrisp och lammragu.
Herdwick lamm med anjovis, lätt grillade grönsaker och svart oliv.
Chokladmousse, svart oliv och getyoghurt.
Manga, yuzu och kokosnöt.
Petit four i form av en skalle av choklad, chili och lime.
James Close.
Raby Hunt har två stjärnor i Guide Michelin.

Raby Hunt Darlingtons lysande stjärna

Jag rekommenderar dig också att följa Raby Hunt på instagram för spännande rätter i restaurangen och andra gastronomiska äventyr.

Instagram: @rabyhunt

Webbsida: www.rabyhuntrestaurant.co.uk

 

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.