Krog Mat

Iluka – ny krog för skaldjursälskare i Köpenhamn

Iluka – ny krog för skaldjursälskare i Köpenhamn: Älskar du skaldjur precis som jag? Då är Iluka i Köpenhamn en krog att längta till. Restaurangen öppnade för cirka en månad sedan och i köket hittar vi australiensaren Beau Clugston.

Krögaren Beau Clugston är född och uppvuxen i Sawtell vid Australienska kusten. Han är förstås en hängiven surfare och en passionerad kock som harpunerade fisk och åt ostron direkt från havet. Beau Claugston är en Noma alumni som även arbetat hos bland andra Gordon Ramsey i London och på Le 6 Paul Bert i Paris. Kärleken fick honom att slå sig ner i Köpenhamn.

Namnet Iluka betyder nära havet på aborginska, och här strävar Beau efter att servera de allra finaste råvarorna han kan hitta i de nordiska vattnen. Många av skaldjuren på menyn kommer från Färöarna, och Iluka är första restaurangen i Norden som har en à la carte-meny med råvaror som sjöborre och mahogny clam (islandsmussla). De levereras levande och serveras purfärska. Både sjöborre och mahogny clam tillhör båda mina absoluta skaldjursfavoriter. Att kunna beställa dessa havets läckerheter à la carte känns helt fantastiskt. Men smakar det så kostar det. Den svenska kronan har det senaste halvåret försvagats mot den danska och en sjöborre för 130 ddk och mahogany clam för 150 ddk känns i plånboken.

Jag hyllar initiativet att öppna en skaldjursrestaurang med fokus på rena smaker och fantastiska, exklusiva råvaror. En sådan har jag har verkligen längtat efter!

Mahogany clam från Färöarna. På svenska även kallad islandsmussla.
Härligt stora, söta och haviga sjöborrar. Dessa smakade olika, den som är ljusare i färgen var sötare medan det i den mörkare fanns en liten mineralbeska.
Avsmakningsmenyn innehåller 5 rätter för 500 ddk. Först rätten var knivmussla. råmarinerad, med krispiga cruditeer som citrongurka och mexikansk gurka som doppas i en kräm på grädde, blåmussla och libbsticka.
Hemgjord ricotta, Gillardeau ostron, blåmusselgranité och ostronblad.
Potatis, äggula och bottarga.
Rödtunga serverad med grön olivsås.
Tång, mjuk maräng och mjölkglass.
Beau Clugston från Australien är surfkillen som flyttade till Danmark och trivs som fisken i vattnet.

Iluka ny krog för skaldjursälskare i Köpenhamn

websida: www.iluka.dk

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.