Krog Mat

Daniel Berlin Krog – finstämd elegans av högsta klass!

Piggvaren är perfekt tillagad. Den knappt märkbara märgen ger buljongen fin stadga. Ärtorna ger friskhet och lite sötma … Eller den där fräscha ängssyran i kålrabbin som avslutar aptitretarna … Eller den underbara betan med svarta vinbär och kalvsvansfett som serveras i en beta från förra året.

Till Daniel Berlin Krog kan vi återkomma vid olika årstider och serveras en nästan helt ny meny. Förra året besökte jag restaurangen i början av maj, den här gången i mitten av juli. Och senaste besöket får mig att fundera; Daniel Berlin och jag måste ha samma preferenser för mat, kanske har vi samma slags smaklökar och receptorer i hjärnan för vad vi tycker om. Jag har aldrig tidigare upplevt en måltid som så tydligt ger mig exakt vad jag vill ha – och ännu mer. Det är vackert, finstämt och ytterst elegant. Den lyckokänsla som måltiden i Skåne Tranås ger mig har jag bara känt två gång tidigare – på Etxebarri och Mugaritz i Spanien. Jag accepterar om alla inte tycker som jag, för Daniel Berlin spelar ett musikstycke som är på gränsen till skört – och det passar mig perfekt! Enligt min mening är Daniel Berlin idag en av världens absolut främsta matkompositörer.

Vaktelägg, björkrökt salt, Linderödssvin och kummin.
Zucchini från trädgården, häggblomster och dragon.
Jäst pannkaka, ättika, äpple och frusen pepparrot på toppen.
Krustad av vete, broccoli och dragon.
Fågellever, kanel, kastanj och anis.
Grönt – fruset och färskt från trädgården – serverat i en vacker kålrot.
Hommage – Gurka, pressad rabarber, dill, råräka.
Torsk – rökta detaljer, bitterkrassing och bondböna.
Ägg – inlagt ankägg, fågelskinn och kantarell.
Piggvar – jäst svamp, rökt benmärg och strandväxter.
Suffolk lamm – med sina detaljer, nyskördad majrova och älggräs.
Ny beta i gammal beta, svarta vinbär och kalvsvansfett.
Ostbricka med underbara marmelader på hallon och kvitten.
Äggvita – isad getyoghurtkräm, karamell med rosmarin och torkad salt äggvita.
Kaffegodis från Österlen choklad samt nyskördade röda bär från trädgården.
Tack Daniel Berlin, Ellinor Lindblom, Erik Andersson och bästa teamet för en fantastisk lunch.

 

Jag besökte Daniel Berlin Krog på lunch, vilket innebär att menyn är något kortare än vid middagen. Till menyn valde jag ett alkoholfritt dryckespaket. Alla drycker var utmärkta och passade bra till maten. Dessutom kändes det prisvärt (endast 350 kr).

Betyg

Mat: 10/10
Alkoholfritt paket: 8/10
Service: 5/5
Prisvärdhet: 5/5

Dela post:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 Comment

  1. Kan inte ha nog lovord för det alkoholfria dryckespaketet, ett ställe som gör två olika sorters jordgubbsdryck men mogna och omogna jordgubbar till olika rätter vet vad de håller på med. Geranium var också stolta över sitt paket men det kunde inte mäta sig med Daniels (och det kostade tre gånger så mycket).

  2. Bokat DB som påskdagsmiddag. Tog “det sena bordet” som lite kryptiskt utlovar lite färre serveringar men mer av allt. Jag har inte hittat någon som specifikt recenserat det konceptet, har du hört något ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.