Bok Mat Recept

Recept: Mirin- och sojarimmad lax av Frida Ronge

MIRIN- OCH SOJARIMMAD LAX
ur boken Rå som sushi.  Recept: Frida Ronge Foto: Lennart Weibull Förlag: Natur & Kultur

4 personer

500 g benfri laxrygg
3 dl mirin
3dl+1/2 dl japansksoja
1 msk sesamolja
50 g lax- alt forellrom
50 g rostade sesamfrön
1/2 dl ponzusås, se nedan

  1. Skär laxen i fyra loins (styckade och putsa- de rygg- och bukdelar) à 125 g.
  2. Blanda mirin, 3 dl soja och sesamolja i en bunke.
  3. Värm upp vatten i en kastrull tills det nästan kokar och lägg i laxen 5 sekunder. Ta upp och lägg fisken direkt i marinaden (använd gärna en ziplockpåse). Låt stå i kylen 1 dygn.
  4. Ta upp och skär laxen mot lamellerna i cirka 1/2 cm tjocka skivor.
  5. Marinera laxrommen i 1/2 dl soja cirka 1 timme i kylen. Ta upp och sila av rommen.
  6. Lägg upp lax, rom och sesamfrön på en tallrik. Servera med ponzusås och eventuellt kokt ris om så önskas.

 

 

PONZUSÅS

1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
2 cm röd chili
1 dl japansk soja
1⁄2 dl pressad citronjuice alt limejuice

  1. Skala och hacka vitlök och ingefära. Strimla chilin.
  2. Lägg vitlök, ingefära och chili i en bunke och häll över soja och citronjuice. Låt dra minst 1 timme i kylen.
  3. Sila och använd. Förvara i burk eller flaska med tättslutande lock i kylen, håller minst 1 månad.

Frida Ronge: “Det här receptet har jag lånat från Tomoyuki Abe från Tokyo som vann tävlingen Seven Sushi Samurai 2009 – samma år som jag och Sayan Isaksson kom på andra plats. Den här hanteringen av fisk är jättebra att använda till många saker – sashimi, sushi eller som mingelmat.”‘


Författaren Frida Ronge har en gedigen bakgrund i restaurangkök i allmänhet och sushirestauranger i synnerhet. Med erfarenhet från bland andra Råkultur i Stockholm, vRå i Göteborg och numera TAK i Stockholm samt ett antal resor till Japan är hon expert på att fusionera det japansk och nordiska köket. I Rå som sushi visar Frida hur du gör din egen sushi, hur du använder japanska ingredienser i din matlagning och  visar på flera grundläggande japanska basingredienser som ponzu och dashi. Boken innehåller främst råa element men här grillas också både biffspett och kycklinglår.
Rå som sushi finns i butik nu.

Dela post:
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.