Krog Mat

Provmiddag på TAK – Frida Ronges omskrivna restaurang

Norske hotellmagnaten Petter Stordalen storsatsar i Stockholms City med Urban Escape, ett helt kvarter med hotell och restaurang. Och visst är det imponerande. I dag öppnar hotellen At Six och Hobo samt restaurang TAK. TAK är redan före dagens öppning en omskriven restaurang, främst därför att dess creative director heter Frida Ronge – hon är ung, driven och vågar ta ansvar – hon är en bra kvinnlig förebild och en skicklig matlagare.

Under tre dagar har Frida och hennes team kört testmiddagar med nästan fullsatt matsal. Jag besökte den tredje och sista i tisdags, tillsammans med många ur Stockholms matelit bland andra Magnus Ek och Agneta Green på Oaxen, Stefan Ekengren och Martin Lindmark från Hantverket, Albin Wessman från Adam & Albin och Jacob Holmström från Gastrologik. Jag övade dessutom min påhittade norska accent på Petter Stordalen, som tyvärr inte riktigt förstod min skämtsamma hänvisning till tv-serien Skam. Nåja, Petter hade i alla fall lämnat skidåkning i norska fjällen för att kasta sig på ett plan till TAK.
– Jag skulle inte ha kommit förrän i morgon, men jag ville sitta här i kökbaren i kväll, sade han och fortsatta:
– Det fanns folk som ställde sig frågande till mitt val av Frida som creative, men det kändes helt rätt. Hon gjorde ett otroligt jobb på vRÅ, och hon har gjort ett fantastiskt jobb på TAK med både maten och inredningen.

TAK ligger, som namnet antyder, på översta våningen med magnifik utsikt över Stockholms takåsar. Och en trappa upp ligger baren med tillhörande uteplats.

Här följer några bilder från provmiddagen:

Taketini – likt en dry martini med sake, sherry och en kumquat istället för oliv.
Kvällen började med snacks, bland annat kolgrillad Tsukune som toppas Shichimi Togarshi, kryddblandning, samt äggula.
Sashimi på gös, ostrondressing, forellrom, kålrabbi och ponzu.
Ostronskivling, rotselleri, kräm på svamp, bakad jordärtskocka, fermenterade vaxbönor och svart vitlök.
Prinsesstårta à la TAK med körsbär, hallon, jasmin-grädde, macha te.
Eftersom jag är allergisk mot hasselnöt fick jag den här desserten med choklad, whiskey, risglass och puffat ris.
Frida Ronge under service.

En provmiddag är ett sätt för restaurangen att testa rätter, logistik och service. Därför sätter jag inga betyg (det får bli under ett ”riktigt” besök längre fram). Bäst i kväll var Tsukune med ägg, sashimin och chokladdesserten!

Fotot på temaki kommer från TAK
Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.