Dryck Krog Mat

Oaxen Krog & Slip – 4 år!

Oj, vad tiden går fort. Jag började på Gourmet samma år som Oaxen Krog stängde på ön Oaxen söder om Stockholm. Sedan tog det två år innan Agneta Green och Magnus Ek slog upp portarna för nya restaurangen på Djurgården, och i dagarna firade Oaxen Krog & Slip fyra år. Mycket har hänt sedan öppningen. Matmässigt har man har gått från klarhet till klarhet, Agneta och Magnus verkar trivas otroligt bra och trädgårdslandet frodas där det ligger bara ett stenkast bort.

Jag har ätit på Oaxen Slip vid ett flertal tillfällen. Senast var årets första brunch, och det besöket var faktiskt ett av mina bästa hittills på restaurangen.

Fyraårsjubiléet firades på olika vis, bland annat bjöd Agneta och Magnus på några favoriträtter ur Slipens meny tillsammans med väl utvalda viner av restaurangchef Fredrik Horn och chefssommelier Hans Wejnefalk Larsson.

 

Grillad rotselleri bakad i vassle med löjrom och gräslök.
Råbiff på innanlår, senapsmajonnäs, syrad grädde och surdegskrutonger. Råbiffen var inspirerad av diton från Manfreds i Köpenhamn.
Svensk grillad bläckfisk med vitlökskräm och citron.
Grillad piggvar, brynt smör, pepparrot, kokt potatis och bladsallad med Nobisdressing. Piggvaren har hämtat inspiration från spanska kultkrogen Elkano, berättade Magnus.
Sörmlands ädel med kumminknäcke och fruktkompott.
Marängsviss, kolasås, chokladsås, hasselnötter och mandel. Min var utan nötter och mandel eftersom jag är allergisk.
Vinerna parades ypperligt!

 

Följande viner serverades:

2011 Côtes du Jura, Domaine Macle, Jura, Frankrike
Alla gäster var överens om att det var ett fantastiskt vin, men vi var inte alla överens om vilken rätt som passade bäst till detta. Vissa tyckte bläckfisken, andra rotsellerin och någon biffen. Detta tolkar jag som att vinet  passar till det mesta.

2012 Dönnhoff, Riesling, Dellchen Nahe, Tyskland
Fantastisk riesling men den fick spela andra fiolen idag – då Jura-vinet var en bättre matchning (i mitt tycke).

2007 Domaine de L`arlot, 1er cru Clos de Forets Saint Georges, Bourgogne, Frankrike
Jag har lyckats hålla mig borta från Bourgogne-vinernas klor under en längre tid men nu verkar jag vara fast. Den här var magisk – och passade fint till piggvaren.

2005 Domaine Bablut, Coteaux de  L’aubance, Grandpierre, Loire, Frankrike
Underbar sötma, toner av botrytis och fräschör som förstås passade perfekt till osten med en fruktkompott kryddad med kanel, kardemumma och svartpeppar. 170 gram socker, fick jag höra, snacka om mumsigt.

Jubileumsmiddagen hölls för press och betygssätts därför inte.

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.