Oj, vad tiden går fort. Jag började på Gourmet samma år som Oaxen Krog stängde på ön Oaxen söder om Stockholm. Sedan tog det två år innan Agneta Green och Magnus Ek slog upp portarna för nya restaurangen på Djurgården, och i dagarna firade Oaxen Krog & Slip fyra år. Mycket har hänt sedan öppningen. Matmässigt har man har gått från klarhet till klarhet, Agneta och Magnus verkar trivas otroligt bra och trädgårdslandet frodas där det ligger bara ett stenkast bort.
Jag har ätit på Oaxen Slip vid ett flertal tillfällen. Senast var årets första brunch, och det besöket var faktiskt ett av mina bästa hittills på restaurangen.
Fyraårsjubiléet firades på olika vis, bland annat bjöd Agneta och Magnus på några favoriträtter ur Slipens meny tillsammans med väl utvalda viner av restaurangchef Fredrik Horn och chefssommelier Hans Wejnefalk Larsson.
Följande viner serverades:
2011 Côtes du Jura, Domaine Macle, Jura, Frankrike
Alla gäster var överens om att det var ett fantastiskt vin, men vi var inte alla överens om vilken rätt som passade bäst till detta. Vissa tyckte bläckfisken, andra rotsellerin och någon biffen. Detta tolkar jag som att vinet passar till det mesta.
2012 Dönnhoff, Riesling, Dellchen Nahe, Tyskland
Fantastisk riesling men den fick spela andra fiolen idag – då Jura-vinet var en bättre matchning (i mitt tycke).
2007 Domaine de L`arlot, 1er cru Clos de Forets Saint Georges, Bourgogne, Frankrike
Jag har lyckats hålla mig borta från Bourgogne-vinernas klor under en längre tid men nu verkar jag vara fast. Den här var magisk – och passade fint till piggvaren.
2005 Domaine Bablut, Coteaux de L’aubance, Grandpierre, Loire, Frankrike
Underbar sötma, toner av botrytis och fräschör som förstås passade perfekt till osten med en fruktkompott kryddad med kanel, kardemumma och svartpeppar. 170 gram socker, fick jag höra, snacka om mumsigt.
Jubileumsmiddagen hölls för press och betygssätts därför inte.
Dela post: