Krog Mat

Lilla Ego – smarrigast i stan

Det är femte gången jag besöker Lilla Ego – krogen som drivs av Tom Sjöstedt och Daniel Räms. Restaurangen har dessutom coachat Jimmi Eriksson, vilket innebär att vi har tre vinnare av Årets Kock på samma krog. På något sätt kommer detta alltid att finnas med i krogens resumé – Årets kock. Nu var det ett tag sedan Tom och Daniel vann titeln och mycket har hänt sedan dess. När Lilla Ego öppnade på Västmannagatan 69 i Stockholm, hösten 2013,  blev det omedelbar succé. Lilla Ego blev krogen med den enkla, hemtrevliga inredningen, den personliga matlagningen och schyssta priserna. Matkritiker höjde restaurangen till skyarna och redan året därpå vann den DN:s Gulddrake. Detta gjorde Lilla Ego ännu mer eftertraktad, och kön till de få obokade platserna ringlade lång redan innan kvällens öppning.
Vad hände sedan? Med maten? Med gästerna?

Egentligen har det inte hänt så mycket. Krogen är fortfarande svårbokad. Tom och Daniel turas fortfarande om att stå i luckan, Kents låtar strömmar fortfarande ur högalaren och menyn är fortfarande skriven på Toms lite galna vis. Av all mina besök har jag bara varit missnöjd en gång. Det var för för två år sedan och då tog jag ett uppehåll. Mina senaste två besök har däremot bevisat mig motsatsen. Toms och Daniels mat är underbart personlig och kraftigt beroendeframkallande. Deras rätter är komponerade enligt konstens alla regler – här finns alltid både sötma och syra, något krunchigt och något mjällt. Det är gott på ett smarrigt vis och du blir mätt till ett skälig peng. Dessutom serveras inte längre enbart naturvin vilket jag anser vara ett plus. Vad mer kan man begära?!

 

Löjrom och råraka för två. Krispiga varma rårakor och rikligt med löjrom. Ett måste under ett besök på Lilla Ego.
Skuren tartar på hästbiff med ankleverknyten, gulbetor, kumquats och macadamianötter.
Råstekt hummer med hummersås, torkade tomater, mandlar samt picklad avokado smaksatt med tabasco. Kvällens bästa rätt!
Hällristad rensadel med säsongens odlade svamp samt parmesankräm och sötsyrlig salviasky.
Krämig choklad med rågbrödsglass, päron, ingefära och brynt chokladsås. Kanske inte kvällens starkaste rätt…
Tom Sjöstedt i köksluckan.

Betyg

Mat: 8,5/10
Service: 9/10
Vin: 7/10
Prisvärdhet: 4,5/5

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.