Krog Mat Resor

7 krogtips i Hong Kong

Hong Kong är på många sätt ett perfekt resmål. Det går direktflyg från Stockholm, det är bara sex timmars tidsskillnad (precis som New York), här finns god mat och bra shopping. I höstas besökte jag den kinesiska halvön för första gången på 21 år. Otroligt vad tiden går, men när jag 1996 skulle skriva mitt ex-jobb på Journalisthögskolan beslutade jag mig för att åka till Hong Kong. På den tiden var halvön en brittisk koloni som året efter, 1997, skulle övergå till kinesiskt styre. Jag intervjuade affärsmän, svenskar som bodde och arbetade där samt politikern Emily Lau. Så här efteråt inser jag att jag kunnat skriva något mycket bättre än det som presenterades efter resan. Nåja, det var då det. Staden har vuxit på alla håll och kanter. Hong Kong Island, som på den tiden var glest befolkat och främst centrum för business, är idag en otroligt spännande stadsdel fylld av shopping, barer och krogar. Här kommer några av mina krogtips i Hong Kong från senaste resan:

Luk Yu Tea House – inredd i kolonial stil.

-Luk Yu Tea Houseold school dim sum – där en servering ligger om tre godbitar. Bokningen öppnar en månad i förväg och om conciergen på hotellet bokar bord så begär att få sitta i matsalen på gatuplan. Den är charmigt och inredd i kolonial stil. Annars finns det oftast bord för spontana besök på någon av de andra våningarna – men de är inte alls lika charmiga. Mina favoriter var BBQ pork, krabban och räkorna, den modige kan välja grislever (shumai) – mycket omtyckt dim sum med tydlig leversmak. Här ska man helst vara minst  personer så att man kan dela. Adress: 24-26 Stanley Street, Central.

Dumplings med räkor, lever (shumai) och krabba.

 

Yat Lok – Några portar upp från Luk Yu Tea House ligger Yat Lok med en stjärna i Guide Michelin. Stjärnan är för mig en gåta men de serverar god grillad gås, bbq pork och sojakyckling med nudlar – som går att få med eller utan soppa. Hyfsat billigt, från 100 kronor och uppåt. Här är ofta en liten kö men vi gick dit strax innan stängning. Då var det enkelt att komma in men vi riskerade å andra sidan att maten var slut. Adress: 34-38 Stanley St, Central

Strax innan stängning var här lugnt.
Grillat gåslår med nudlar. Yum!

 

Amber – Restaurang med två stjärnor i Guide Michelin. Det finns två Mandarin Oriental och denna ligger i Landmark. Gick förstås fel först och fick springa och leta – som tur var ligger hotellen nära varandra. Ansvarig i köket är Richard Ekkebus, som tagit Amber till plats 24 på World’s 50 Best. Jag besökte Amber på lunch. Här serveras haute cuisine med vällagad mat i fransk anda. Adress: www.amberhongkong.com

Langoustine minced over airated araka uni, schrenki caviar, poached jicame, cabu and granny smith fricassee.
Burlat cherries compote, tarragon cremeux, bitter chocolate beetroot, cherry & minus 8 vinegar sorbet. Det här var en dessert helt i min smak!

 

Little Bao – Här är det alltid fullt. Ägarinnan May Chow tillhör Gelinaz-gänget och utsågs förra året till Asia’s Best Female Chef. Tycker att priserna var ovanligt höga för att vara i HK men maten är verkligen supergod. Bao serveras som hamburgare men jag gillade nästan övriga rätter bättre – som musslorna med potatismos och brysselkål. Jo, vi kom dit, de skrev upp oss på en lista och bad oss vänta i cirka 40 minuter – sedan skulle de ringa och meddela oss när bordet var ledig. Vi var så trött att vi satt kvar och väntade, tur var det för efter 1o minuter kom vi in. Mysig atmosfär och skön stämning. Adress: www.little-bao.com

Bao med sidfläsk på Litte Bao.

 

The Chairman – en internationell restaurang som serverar typiska kantonesiska rätter. Fördelen här är att alla pratar engelska och servicen är fantastisk. Jag fick hjälp att förboka en meny men det går att välja à la carte. Jag rekommenderar krabban med nudlar i shaoxing vin.  Den är magiskt god! The Chairmans andra signaturrätt är bräserade revben, som också är superb. Adress: www.thechairmangroup.com/en/

Steamed fresh Flowery crab with aged ShaoXing Wine, fragrant chicken oil and flat rice noddles på The Chairman.

 

The Tasting Court är en liknande restaurang som The Chairman. Här åt vi en fantastisk middag, även med Flowery crab, men de tar enbart förbokningar. Kan dock rekommenderas men endast till lite större sällskap – man behöver vara minst fyra personer. Adress: www.tastingcourthk.com

Ångad apelsin med krabba och fläsk på The Tasting Court.

 

Tung Po Sea Food ligger längst upp i en byggnad som inrymmer en lite större matmarknad på Java Road. Krögaren Robby jobbade tidigare på Mandarin Oriental men sadlade om. Nu driver han ett galet ställe med hög musik och gambling. Hit går HKs kockar för att äta, drick och umgås efter jobbet. En unik upplevelse! Adress: 2/F Java Road Municipal Services Building, 99 Java Rd, North Point

Robby Cheung går i gummistövlar, för här sköljer man golvet med mängder av vatten lite då och då under kvällen.

 

Hygien är viktigt i Hong Kong. Ett par pinnar äter du med, det andra paret plockar du mat med från de gemensamma faten.

Lite övriga tips:

– Vill du shoppa billiga kopior, väskor, t-shirt etc ska du gå till Ladies Market i Sham Shiu Po. Tänk dock på att här kan finnas ficktjuvar så håll koll på värdesakerna.

– Du måste också åka Star Ferry mellan HK Island och Kowloon. Härlig upplevelse som nästan inte kostar någonting.

– Ska du åka mycket kommunalt, köp ett metro-kort och fyll på med lite pengar. Det som är kvar kan lösas in innan du åker hem. På spårvagnarna ges ingen växel. Perfekt att bara kliva på och sedan sätta kortet mot läsaren när man går av. Metrokortet funkar även på Star Ferry.

Taxi är superbilligt, men kan vara svårt att få tag på i rusningstid (då de även kan höja priserna).

De flesta tipsen här är på Hong Kong Island och jag rekommenderar dig att bo där. Då är det enkelt och billigt att ta sig runt! Enjoy!

 

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.