Bok Mat Recept

Svärtad racletteburgare med picklad pärllök, persilja och citronolja

SVÄRTAD RACLETTEBURGARE MED PICKLAD PÄRLLÖK, PERSILJA OCH CITRONOLJA
Recept och foto: Martin Nordin Förlag: Bonnier Fakta

Till 6 burgare:
600 g racletteost
1 citron
1 dl olivolja

Snabbpicklad pärllök:
12 pärllökar
salt
1 dl maltvinäger eller rödvinsvinäger
1 dl rörsocker
1 dl vatten
1 msk senapsfrön
2 tsk hel svartpeppar
2 tsk korianderfrön

Till servering:
6 hamburgerbröd
smör till bröden
färsk persilja
2 finhackade vitlöksklyftor

 

Gör så här:
1. Skala pärllöken och skär ett kryss i toppen på varje lök.
Koka upp saltat vatten (cirka 1 msk salt till 1 ½ liter vatten)
och lägg i löken. Låt koka i 8–10 minuter. Sila av löken
och spola den sedan kall. Ställ åt sidan. Koka upp vinäger,
socker, vatten, senapsfrön, svartpeppar och korianderfrön
och rör om i cirka 2 minuter, tills sockret har lösts upp.
Lägg löken i en steriliserad glasburk och häll över den heta
lagen. Låt svalna och sätt sedan på locket. Låt stå i kylskåp
i minst 1 timme.
2. Tvätta citronen. Hyvla skalet från halva citronen med en
potatisskalare och riv den andra halvan fint. Lägg det hyvlade
citronskalet i en liten kastrull (spara zesten till senare).
3. Häll olivoljan i kastrullen med citronskalet och värm på
medelvärme.
Ta kastrullen från plattan när det börjar sjuda
och låt dra i cirka 10 minuter så att oljan tar smak av
citronskalet.
4. Skiva osten i 6 bitar. Hetta upp en torr stekpanna på
högsta värme. Lägg i ostskivorna när pannan är riktigt het
och stek osten hastigt på båda sidor så att den får en svärtad
yta. Om du har tillgång till en gasolbrännare kan du
även bränna av osten mot slutet.
5. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en
stekpanna eller grilla dem i ugnen.
6. Lägg en ostbit på varje bröd och toppa med picklad pärllök,
persilja och lite finhackad vitlök. Avsluta med att ringla
över citronolja och strö över lite citronzest.

I Gröna burgare bjuder Martin Nordin på 31 vegetariska burgare. Han ifrågasätt vad en burgare är och skapar smaskiga favoriter lagade på bland annat baljväxter, grönsaker, rotfrukter, svamp och ost. Gröna Burgare är Martin Nordins första bok, där han både skrivit och fotograferat. För illustrationer och form står Li Söderberg och Katy Kimbell. Mer om Martin kan du läsa här.

 

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.