Krog Mat

Oaxen Krog – ett mycket kärt återseende

Jag och maken firar numera alltid våra födelsedagar på krogen. Det behöver inte vara just på den exakta dagen, utan vi ser det mer som en present till varandra. Till hans födelsedag i november bokade jag därför middag på Oaxen Krog. Det var två år sedan mitt senaste besök och det är så himla spännande att följa utvecklingen av Magnus Eks kök.  Precis som med Daniel Berlin finns det något i Magnus Eks matlagning som passar mig. Det eleganta, personliga och extremt precisa i varje rätt. Jag menar inte att Daniel Berlin och Oaxen Krog har liknande rätter – det handlar mer om en inställning till råvaror, matlagning och komposition.

Oaxen Krog har sedan öppningen på Djurgården, för snart fyra år sedan, utvecklats enormt. Jag ansåg redan för två år sedan att Magnus hittat ett lugnt och trygghet i matlagningen på Djurgården. När jag nu gör ett återbesök befäster han sin plats som en av landets skarpaste kockar. Det ligger nya rätter på tallrikarna – alla vackra, eleganta och njutbara.

En vän till mig som nyligen besökte krogen var lite upprörd: ”Det serverades så många råa, eller knappt tillagade, råvaror”.

När jag gick tillbaka i menyn insåg jag att min vän delvis hade rätt. Jag hade inte reflekterat över detta eftersom jag uppskattar rätter där råvaran behandlas försiktigt och där dess smak tydligt kommer till sin rätt. Jag inser också att detta är en smaksak. För mig var middagen på Oaxen Krog ett mycket kärt återseende.

Stenbitsrom med potatischips och dill. / Lumpfish roe with potato crisp & dill
Abborre med varm grönkålsbuljong. / Perch with warm broth of kale
Hängmörad oxfilé med ramslök och nässlor. /Aged tenderloin with ramson & nettles
Älghjärta med forellrom och naturligt syrad grädde. /Moose heart with natural soured cream & trout roe
200 år gammal islandsmussla med svamp. / 200 year old Mahogany clam with mushroom
Gravad fjällröding med rökt zucchini och finsk störkaviar. / Cured actic char with smoked zucchini and finnish sturgeon roe
Svensk bläckfisk med fläderblomster. / Swedish squid with elderflower
Svensk wagyu med kräm på gulbeta och potatissoja. / Swedish wagyu with yellow beets and potato soy
Brödet är alltid en upplevelse på Oaxen Krog. Pilsner kavring, som sig bör, men den här gången även med brioche med fermenterad strömmings-glaze. / The bread is alwasy delicious at Oaxen. Pilsner Kavring and brioche with fermented herring glaze.

Detta var förrätterna. Dags för huvudrätter och desserter!

Havskräfta, syrad ämnesgurka, juice på gin och enbär. / Langoustine, soured cucunber, juice with gin & juniper.
Jordärtskocka från Oaxens trädgård med lejonmansticka, rökt oxmärg och havtorn. / Jerusalem artichoke from Oaxen farm with chicken of the woods, smoked ox marrow & sea buckthorne
Biff från gammal mjölkko, lök från Oaxens trädgård, gatukamomill & Kalix löjrom. / Beef from old dairy cow, onions from Oaxen farm, winld pineapple weed & vendace roe från Kalix
Rostad färsk spetskål i potatismiso, hasselnöt, skoslöv och syrad jordärtskocksgrädde. /Roasted fresch cabbage in potato miso, hazelnut, forrest leaves & soured Jerusalem artichoke cream
Pilgrimsmussla marinerad i skaldjursgarum, rädisa från Oaxens trädgård, skvattram och kärnmjölk. / Scallop marinated in shellfish garum, radish from Oaxen farm, labrador tea & buttermilk
Piggvar med omogna svarta vinbär, svart rädisa från Oaxens trädgård och grillat grönkålsmör. / Turbot with unripe black currant, black radish from Oaxen farm & grilled kale butter
Svensk secreto, glaserad med fermenterad biff, kålrabbi och gröna jordgubbar i dill. / Swedish secreto glazed in fermented beef, kohlrabi & green strawberries with dill
Svensk ankbröst med trattkantareller, skogskapris, rotselleri från Oaxens trädgård och grangrädde. / Swedish duck, chantarelles, forest capers, celeriac from Oaxen farm & spruce cream
Sidoservering av anklår. / Duck leg on the side.
Superhärlig hallonsorbet – som pre-dessert. / Lovely raspberry sorbet as refresher
Rosenkvittensorbet, infuserat äpple och rotselleri. /Quince sorbet, infused apple & celeriac
Blåbär från Transtrandsfjällen, angelica-glass och praline på hampafrö. / Blueberries from Transtrandsfjällen, angelica ice cream & hemp seed praline

Efter middagen njöt vi av praliner och te. Dessa fångades dock inte på bild. Min man serverades också en liten födelsedagstårta!

Viner i urval: Champagne Roses de Jeanne, Albarino de Fefinanes,  Morgon G Descombes 2014, La Bogliona  Barbera d’Asti 2004, Cirsion 2001.

Betyg
Mat: 10/10
Dryck: 8,5/10
Service: 10/10
Prisvärdhet: 10/10

 

 

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 kommentarer

  1. Det gick fem år mellan mina Oaxenbesök vilket var alldeles för länge. Liknelsen mellan Daniel och Magnus var något som slog mig den här gången också men deras mat är inte alldeles olik. Jag tycker att Magnus gått från rätter som fokuserade på att lyfta en huvudingrediens mot att hitta kombinationer där allting lyfter tillsammans, vilket också är åt Daniel-hållet. De slåss också om titeln för Nordens (och Europas) bästa alkoholfria paket där Oaxen nog fortfarande kniper förstaplatsen. Noterade din 8,5 för dryck, det alkoholfria paketet är snäppet högre.

    1. Ah, 5 år är länge – och mycket har hänt på Oaxen Krog. Jag håller med och vill tillägga att Daniel och Magnus kök är båda härligt personliga med fingertoppskänsla. Lovar att prova Oaxens alkoholfria nästa gång!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.