Krog Mat

Volt – elegans i tre årstider

Volt – elegans i tre årstider: Jag återvänder igen. Till restaurangen som numera måste anses vara en mina absoluta favoriter och stavas V-O-L-T.  

Vissa återvänder till Noma i Köpenhamn för alla tre säsonger. Jag gör tre säsonger på en annan restaurang, nämligen VOLT Kommendörsgatan i Stockholm. Egentligen borde jag ha gjort fyra årstider, men jag hann helt enkelt inte med hösten. Mitt första besök i mars i år kan beskrivas som staplande – rent bokstavligt. Jag hoppade försiktigt fram på kryckor och satt med ena benet uppallat på en mjölkhink. Detta var en av de första lördagsluncherna som serverades på VOLT. Jag blev hänförd – av elegansen, balansen och den välintegrerade friskheten i rätterna. De enkla presentationerna och underbara smakerna. Dessutom till ett överkomligt pris. Sedan dess har jag återkommit – i somras och nu senast i helgen. Läs om mitt första besöket här och andra här.

Jag blev hänförd – av elegansen, balansen och den välintegrerade friskheten i rätterna. De enkla presentationerna och underbara smakerna.

Du som följer mig på bloggen vet att jag är otroligt svag för sjöborre och när jag såg på instagram att det skulle serveras både sjöborre och drottning-kammussla steg förväntningarna inför besöket. Och jag blev inte besviken. Självklart serverades rätterna med en liten VOLT-twist. Kammusslan var nyöppnad, vänd i en juice av vita vinbär, toppad med syrad spansk körvel och svartvinbärsbladsolja samt ett inlagt korianderfrö. Sjöborren, söt och krämig, är en magisk servering med pumpa-juice och pumpa-vinäger – det var kärlek redan när första droppen nådde mina smaklökar. 

Tre säsonger, tre besök, och här följer bilder från mitt sista VOLT-besök under 2018.

Snacks: Ärtskott och dip med soja på gula ärtor och alger.
Drottning kammussla, de är mycket mindre än vanlig pilgrimsmusslor, vända i en juice på vita vinbär och toppade med en pasta på syrad spansk körvel och svartvinbärsbladsolja och ett inlagt korianderfrö.
Uni från Färöarna med pumpajuice och -vinäger. En av årets bästa rätter.
Krabba med enoki-svamp och fänkål.
Mjölkko med bovetekrisp, benmärg, ramslök och rädiskrasse. En återkommande rätt på menyn.
Grillad rödbeta, glaserad med björksavsirap och fermenterade plommon serverades med sås på myskmadra och torkat plommonskal.
Torsk med fermenterad potatis och smörsås. Serverad med olika kryddor: pepparrot, bottarga och libbsticka (stjälk och blomma).
Torskservering 2: Buken från torsken med pickles och potatispuré gjord på resterna av den svarvade potatisen samt flatbröd.
Mjölkglass med tallsirap toppad med mördeg och serverad med syltad kotte.
Kaffegodiset bestod, som vid tidigare besöka av rullrån med gatkamomill och kaka med myskmadra. Vid det här laget var vi så mätta att vi tog med kakan i en goodie bag för att njuta av hemma.

Volt – elegans i tre årstider

Hemsida: www.restaurangvolt.se

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.