Krog Mat

Fäviken Magasinet – en upplevelse som berör

Fäviken Magasinet en upplevelse som berör:
När du väl har checkat in på Fäviken Magasinet bjuder Magnus Nilsson på en magisk föreställning. Här kan du glömma tid och rum och bara njuta av vacker miljö, uppmärksam personal och en helt fantastisk 30-rätters avsmakningsmeny.

Vi anländer till Fäviken Magasinet en solig dag i december. Snön gnistrar vit och ger en sagolik inramning för det som komma skall. Det var sex år sedan jag besökte Fäviken Magasinet senast. Magnus Nilsson hade då omskrivits i internationell press som ett av krogbranschens underbarn.

Magnus utanför jordkällaren

Magnus klev in på Fäviken Magasinet för cirka tio år sedan, då för att bygga upp restaurangens vinkällare. På den tiden fanns bara åtta platser. Han hade erfarenhet från bland annat L’Astrance i Paris, och när kocken slutade tog han helt enkelt över och körde stället själv. Magnus, som återvänt till sin barndoms trakter, började arbeta enligt den nynordiska filosofin att enbart jobba med närodlade råvaror i säsong. Något som för en restaurang utslängd på det jämtländska fjället kan vara lättare sagt än gjort. Ryktet om Fäviken Magasinet och den egensinniga kocken som lagade fantastisk mat spreds sig snabbt utanför Sveriges gränser. Sex år sedan jag var här sist, Magnus har sedan dess fått ett eget avsnitt i Chef’s Table på Netflix, har varit med i Mind of a Chef, medverkar i Four Hands Menu, kommit ut med fyra böcker på förlaget Phaidon och mycket mer. Restaurangen, som har två stjärnor i Guide Michelin, är fylld till sista plats ett halvår i förväg.

Vackert vinterlandskap
Det råder febril aktivitet i köket

Vi checkar in, bastar och insuper en iskalla luften innan det är dags att ta oss in i värmen. Magnus och hans team tar emot i dörröppningen. Vi sätter oss framför brasan och snart börjar föreställningen. Det första lilla snackset, fermenterade morötter och chark, är en överraskande enkel servering, men vi behöver inte oroa oss för inom kort får vi vårt lystmäte stillat. Jag känner igen linfrö penslat med vinäger och den lilla munsbiten med grisblod och forellrom. Totalt består menyn av 30 rätter i olika storlekar. Föreställningen är noggrant uttänkt, rätterna serveras till samtliga gäster samtidigt och presenteras efter två taktfasta handklapp. Under delar av måltiden är tempot så snabbt att rätterna går i varandra med ett par minuters mellanrum. Magnus har förstås en tanke med detta. Han vill inte att vi ska känna oss för bekväma och tappa fokus.

Innan de söta rätterna finns en något längre paus, sedan känns det som om menyn nästan börjar om – med små snacks. Den söta delen, inkl kaffegodis, innehåller 12 serveringar. En dröm för en dessertälskare som jag.

Avsmakningsmenyn på Fäviken Magasinet är både delikat och intelligent. Det bjuds på smaker som jag aldrig upplevt tidigare.

Avsmakningsmenyn på Fäviken Magasinet är både delikat och intelligent. Det bjuds på smaker som jag aldrig upplevt tidigare. Ett par är mer intressanta än smarriga – som ensilage-glassen och lupinrätten. Men måste allt i en avsmakningsmeny vara elegant och fantastiskt gott? Jag tycker inte det – för det är härligt när något skaver lite ibland.

Så, följ med till Fäviken Magasinet på en oförglömlig upplevelse bland stora fasta pilgrimsmusslor, luftiga välsmakande kungskrabbor och en helt magisk fjällko.

Pilgrimsmussla ”i skalet ur elden” tillagad över björkkol och enekvistar
Kungskrabba och nästan bränd grädde
Ångadabborre och smör smaksatt med abborregarum, kokspad
Islandsmussla med lingon
Åldrat äpple samt mjölk ympad med vitmögel
Ångad brysselkål, god grädde, finska fiskägg
Pensionerad mjölkko, ”tasty paste”
En sked ensilageglass
Märgpudding, frusen mjölk
Ett pris snus fermenterat i ett använt bitterfat (nej, jag vågade mig inte på detta)

Vi valde dryckespaket – både med och utan alkohol. Särskilt imponerade var jag av det alkoholfria paketet som bjöd på bland annat äppelmust gjord likt icewine – där frusna äpplen pressas. På Fäviken Magasinet pressas musten för hand under kvällen.

Mustpress.

Slutligen måste jag förstås nämna den numera kultförklarade frukosten – med nybakat bröd, rökt grisbok och rökt älghjärta, lagrad komjölkost från Oviken. öring täckt av ett karamelliserad smör, färskost, leverpaté, kokta ägg, kaviar och örtsalt, hjortron, linfrögröt och nygjord yoghurt.

Fäviken Magasinet – en upplevelse som berör
Hemsida: www.favikenmagasinet.se

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.