Krog

Får Norden några nya 3-stjärniga krogar 2019?

Så var det dags för Guide Michelin att dela ut stjärnor till våra nordiska länder igen. Får Norden några nya 3-stjärniga krogar 2019? Ja, jag tror det!

Det är alltid lite kul att fundera över det som komma skall. I år har det varit ovanligt lite spekulationer i branschen. Själv känner jag mig nästan lite ointresserad – trots att jag är övertygad om att någon spännande kommer att hända. Guide Michelin måste befästa sin plats som världens mest intressanta guide. De låtsas vara oberörda av konkurrerande listor och guider men allt handlar till syvene och sist om business. I år har man dessutom en ny global direktör. Michael Ellis, som jobbar i Dubai, gjorde ett fantastiskt jobb och nu är det dags för hans efterträdare, Gwendal Poullennec, att visa var skåpet ska stå.

Så, vad kommer att hända? De två stora spekulanterna till tre stjärnor i Norden är Fäviken Magasinet och Noma, med Oaxen Krog som dark horse. Alla tre står för ett unikt kök, för perfektion och för kvalitet över tiden. De är alla värda en omväg och är tekniskt väldigt avancerade.

Ärligt talat trodde jag faktiskt att Fäviken skulle bli Sveriges första 3-stjärniga krog. Och hade inte Frantzén fått tre stjärnor förra året, trots att de var nyöppnade, hade jag aldrig trott på 3 stjärnor till Noma. Det är bevisat att en krog som har haft stängt kan räkna in sina historiska meriter. Noma hade vid stängning 2 stjärnor, och det de visat upp sedan nyöppningen för ett år sedan är en högre nivå på alla plan.

Jag hoppas förstås på att Adam & Albin ska få sin stjärna. Jag har också sushikrogarna Soyokaze och Hoze samt Etoile på min lista över potentiella stjärnor. Tror dock att Etoile behöver ytterligare ett eller två år för att övertyga inspektörerna. Även Lilla Ego kan glänsa på måndag.

Vad gäller övriga nordiska länder hänvisar jag i stort till mina bloggkollegor Norges Anders Husas och Danmarks Rasmus Palsgårds spekulationer. Jag har dock ett säkert kort – och det är Palace i Helsingfors. Kökschef Eero Vottonen kommer definitivt få resa till prisutdelningen i Århus.

På måndag vet vi – och det kommer säkert en hel del överraskningar. Guide Michelin är som alltid oförutsägbara.

Får Norden några nya 3-stjärniga krogar 2019

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.