Krog Resor

The World’s 50 Best Restaurants 2018

The Grand Finale! Efter att ha följt mina foodie-vänner, krogskribent-kollegor, kockar och andra stjärnor i den kulinariska världen via sociala media de senaste dagarna har jag insett att Bilbao och San Sebastian förvandlats till en gigantisk fest av frosseri, party och glädje. Jag var själv inställd på att åka dit, och visst ångrar jag lite att jag stannat hemma, men – familjen går alltid före jobb (och nöje). Delar av familjen är nämligen på väg till Seoul i morgon och jag behövs hemma. Sååå, detta innebär förstås inte att jag struntar i The World’s 50 Best Restaurants. Jag har följt galan via live stream. Gourmet har haft en korrespondent på plats som rapporterat från händelsernas epicentrum.

Ändå blir det lite av ett antiklimax när nr 1 och 2 är tidigare vinnarna – Osteria Francescana och El Celler de Can Roca.

Jag säger grattis till våra grannländer – där Maaemo gjorde entré på nr 35 och Geranium höll ställningen i toppen på nr 19 (samt vinnare av årets Hospitality Award).

Sverige som mat-nation har tyvärr hamnat lite på efterkälken. Frantzén är vårt nästa stora hopp. Restaurangen är på väg uppåt med stormsteg, idag 65. När Frantzén stängde i Gamla Stan 2016 trillade de förstås ur, och efter öppningen i början av september har inte tillräckligt många röstare hunnit besöka restaurangen. Jag är dock övertygad om att Frantzén kommer att klättra kraftigt nästa år – dels för att de har fått tre stjärnor i Guide Michelin samt att de medvetet jobbar hårt för att få locka röstare till Stockholm. Något som som förstås gynnar samtliga restauranger i landets huvudstad.

Fäviken Magasinet har halkat ner till 67 och Oaxen Krog och Daniel Berlin är tyvärr inte med längre. Vad beror då detta på? Har de blivit så mycket sämre? Nej, faktiskt inte! Om du är i branschen har du förstås hört det förut. Det handlar om PR och bjud-middagar, det handlar om hur mycket kockarna reser, medverkar på kongresser och minglar med andra kockar, det handlar om hur duktiga de är på att skapa ett världskänt namn. Ta exempelvis Massimo Bottura på Osteria Francescana – en otroligt omtyckt kock världen över, precis som bröderna Roca och Zaiyu Hasegawa på DEN.

Som den kloke krögaren Mathias Dahlgren sade till mig en gång: ”Guide Michelin står för kvalitet över tid medan W50B handlar om trender”. Och visst är det sant. Det går absolut inte att utnämna världens bästa restaurang. Det är i sig en väldigt fånig idé – men cirkusen kring listan är ändå otroligt rolig att följa. Och jag har själv besökt både Osteria Francescana och El Celler de Can Roca och kan gå i god för att de i alla fall tillhör några av världens absolut främsta krogar – vi kanske får nöja oss med det!

The Worlds 50 Best Restaurants 2018 – se hela listan här.

1 – Osteria Francescana, Modena

2 – El Celler Can Roca, Girona

3 – Mirazur, Menton

4 – Eleven Madison Park, New York

5 – Gaggan, Bankok

6 – Central, Lima

7 – Maido, Lima

8 – L’Arpege, Paris

9 – Mugaritz, San Sebastian

10 – Etxebarri, Bilbao

11 – Quintonil, Mexico

12 – Blue Hill at Stone Barns, New York

13 – Pujol, Mexico

14 – Steirereck, Wien

15 – White Rabbit, Moskva

16 – Piazza Duomo, Alba

17 – DEN, Tokyo – Highest Climber Award

18 – Disfrutar, Barcelona – Highest New Entry Award

19 – Geranium, Copenhagen – Winner of the Hospitality Award

20 – Attica, Melbourne

21 – Plaza Athénée, Paris

22 – Narisawa, Tokyo

23 – Le Calandre, Rubano

24 – Ultraviolet, Shanghai

25 – Cosme, New York

26 – Le Bernadin, New York

27 – Borago, Santiago

28 – Odette, Singapore

29 – Ledoyen, Paris

30 – DOM Sao Paulo

31 – Arzak, San Sebastian

32 – Tickets, Barcelona

33 – The Clove Club, London

34 – Alinea, Chicago

35 – Maaemo, Oslo

36 – Reale, Castel di Sangro

37 – Tim Raue, Berlin

38 – Lyles, London

39 – Astrid y Gaston, Lima

40 – Septime, Paris

41 – Nihonryori Ruygin – Tokyo

42 – The Ledbury, London

43 – Azurmendi, Bilbao – Winner of the Sustainable Restaurant Award

44 – Mikla, Istanbul

45 – Dinner by Heston, London

46 – Saison, San Francisco

47 – Schloss Schauenstein, Fürstenau

48 – Hisa Franko, Slovenien

49 – Nahm, Thailand

50 – The Test Kitchen, Sydafrika

 

 

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.