Krog Mat

Restaurang Kagges – årets rookie

Jag kanske tar mig vatten över huvudet när jag redan nu utnämner restaurang Kagges till årets nykomling på Stockholm krogscen – men om jag säger att de är en av årets bästa nykomlingar känner jag mig absolut på säker mark.

Restaurang Kagges ligger i Restaurant Frantzéns f d lokal på Lilla Nygatan 21 i Gamla Stan. Krögare är Douglas ”Dogge” Tjärnhammar-Alm och Kalle Lindborg, Dogge kommer närmast från Omakase Köttslöjd men har även ett förflutet på bland annat Fäviken Magasinet, och Kalle kommer närmast från Restaurang Djuret. De unga kockarna träffades redan på gymnasiet och har länge pratat om att starta krog tillsammans. I somras flyttade Frantzén från sin gamla lokal, och de bestämde sig för att slå till. Inredningsmässigt har inga större förändringar gjorts, vilket jag tycker är ett smart drag. Det öppna långa barköket är fortfarande kvar och ger en nära kontakt mellan gäster och kockar. De stora fönstren släpper in härligt ljus, ljudnivån blir aldrig för slamrig och borden är tillräckligt glest placerade att du kan pratat ostört med din bordskamrat.

Matmässigt jobbar de enligt ett koncept som vi känner igen – mellanrätter gjorda på utvalda råvaror i säsong. Går det att vara nyskapande i denna genre? Nej, jag tror inte det, men det spelar ingen roll om man lagar mat med precision. Här finns en hårfin balans i det rökta, salta, beska och söta. Och jag blir glad när jag hittar nya spännande, och framför allt, ljuvliga smakkombinationer som överraskar.

Till Dogge och Kalle vill jag säga: Fortsätt så här. Jag håller tummarna för att tillräckligt många strömmar till så att ni har ekonomi och ork att hålla den höga nivån.

Kökbaren finns kvar sedan Frantzéns tid men övriga bord och stolar är nya.
Kalle till höger och Dogge till vänster.
Dagens första rätt var ett snacks – en hommage till Omakase köttslöjd som gjorde sin sista service samma kväll. Havskräfta med lardo, rädisa, kallrökt lax och krasse.
Ägg Royale, vit och grön sparris, örtröra på nässlor, spenat, ramslök, kriskål, solrosfrön, potatis och rapsolja, samt stekt ostronskivling.
Potatisbröd, rökt smör och tomatshot med gin, vanilj och libbsticka.
Vitkål inbakad med rökt smör från brödserveringen, brynt smör, syrad grädde, forellrom och lavendel.
Bakade rödbetor inlagda i olivolja och balsamvinäger, hjärtsallad, sherrygrädde och hyvlad anklever au torchon.
Lerpottasill.
Tartar på rulle med magiskt god brynt jästmajjo, mangold, sparris, picklad schalottenlök och hasselnötter.
Wagyu/Black angus (blandras), Desiré ost från Löfsta gård, 20-årig balsamvinäger och färsk gul lök.
Rabarber med mandelflarn (vid sidan om eftersom jag är allergisk) och gräddmjölk.

 

Betyg:

Mat: 7,5/10
Dryck: 6,5/10 (väldigt litet sortiment men bra urval)
Service: 5/5
Prisvärdhet: 4/5

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

5 kommentarer

  1. Instämmer med acklamation i berömmet både för artikeln och restaurangen. Om man skall ha någon särskiljande faktor, om inte kvaliteten och hantverket räcker, så är det kanske en förankring i den svenska traditionen med glimtar både mot Tore Wretman och Fäviken.

  2. Super god mat,spännande, nytänkande med många originella smakkombinationer. Klassiska svenska råvaror som kantareller,gös, lingon och älgkorv med mera. Måste upplevas. Trevlig bemötande av kockar och övrig personal. Allt genomtänkt ut i fingerspetsarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.