The Grand Finale! Efter att ha följt mina foodie-vänner, krogskribent-kollegor, kockar och andra stjärnor i den kulinariska världen via sociala media de senaste dagarna har jag insett att Bilbao och San Sebastian förvandlats till en gigantisk fest av frosseri, party och glädje. Jag var själv inställd på att åka dit, och visst ångrar jag lite att jag stannat hemma, men – familjen går alltid före jobb (och nöje). Delar av familjen är nämligen på väg till Seoul i morgon och jag behövs hemma. Sååå, detta innebär förstås inte att jag struntar i The World’s 50 Best Restaurants. Jag har följt galan via live stream. Gourmet har haft en korrespondent på plats som rapporterat från händelsernas epicentrum.
Ändå blir det lite av ett antiklimax när nr 1 och 2 är tidigare vinnarna – Osteria Francescana och El Celler de Can Roca.
Jag säger grattis till våra grannländer – där Maaemo gjorde entré på nr 35 och Geranium höll ställningen i toppen på nr 19 (samt vinnare av årets Hospitality Award).
Sverige som mat-nation har tyvärr hamnat lite på efterkälken. Frantzén är vårt nästa stora hopp. Restaurangen är på väg uppåt med stormsteg, idag 65. När Frantzén stängde i Gamla Stan 2016 trillade de förstås ur, och efter öppningen i början av september har inte tillräckligt många röstare hunnit besöka restaurangen. Jag är dock övertygad om att Frantzén kommer att klättra kraftigt nästa år – dels för att de har fått tre stjärnor i Guide Michelin samt att de medvetet jobbar hårt för att få locka röstare till Stockholm. Något som som förstås gynnar samtliga restauranger i landets huvudstad.
Fäviken Magasinet har halkat ner till 67 och Oaxen Krog och Daniel Berlin är tyvärr inte med längre. Vad beror då detta på? Har de blivit så mycket sämre? Nej, faktiskt inte! Om du är i branschen har du förstås hört det förut. Det handlar om PR och bjud-middagar, det handlar om hur mycket kockarna reser, medverkar på kongresser och minglar med andra kockar, det handlar om hur duktiga de är på att skapa ett världskänt namn. Ta exempelvis Massimo Bottura på Osteria Francescana – en otroligt omtyckt kock världen över, precis som bröderna Roca och Zaiyu Hasegawa på DEN.
Som den kloke krögaren Mathias Dahlgren sade till mig en gång: ”Guide Michelin står för kvalitet över tid medan W50B handlar om trender”. Och visst är det sant. Det går absolut inte att utnämna världens bästa restaurang. Det är i sig en väldigt fånig idé – men cirkusen kring listan är ändå otroligt rolig att följa. Och jag har själv besökt både Osteria Francescana och El Celler de Can Roca och kan gå i god för att de i alla fall tillhör några av världens absolut främsta krogar – vi kanske får nöja oss med det!
The Worlds 50 Best Restaurants 2018 – se hela listan här.
1 – Osteria Francescana, Modena
2 – El Celler Can Roca, Girona
3 – Mirazur, Menton
4 – Eleven Madison Park, New York
5 – Gaggan, Bankok
6 – Central, Lima
7 – Maido, Lima
8 – L’Arpege, Paris
9 – Mugaritz, San Sebastian
10 – Etxebarri, Bilbao
11 – Quintonil, Mexico
12 – Blue Hill at Stone Barns, New York
13 – Pujol, Mexico
14 – Steirereck, Wien
15 – White Rabbit, Moskva
16 – Piazza Duomo, Alba
17 – DEN, Tokyo – Highest Climber Award
18 – Disfrutar, Barcelona – Highest New Entry Award
19 – Geranium, Copenhagen – Winner of the Hospitality Award
20 – Attica, Melbourne
21 – Plaza Athénée, Paris
22 – Narisawa, Tokyo
23 – Le Calandre, Rubano
24 – Ultraviolet, Shanghai
25 – Cosme, New York
26 – Le Bernadin, New York
27 – Borago, Santiago
28 – Odette, Singapore
29 – Ledoyen, Paris
30 – DOM Sao Paulo
31 – Arzak, San Sebastian
32 – Tickets, Barcelona
33 – The Clove Club, London
34 – Alinea, Chicago
35 – Maaemo, Oslo
36 – Reale, Castel di Sangro
37 – Tim Raue, Berlin
38 – Lyles, London
39 – Astrid y Gaston, Lima
40 – Septime, Paris
41 – Nihonryori Ruygin – Tokyo
42 – The Ledbury, London
43 – Azurmendi, Bilbao – Winner of the Sustainable Restaurant Award
44 – Mikla, Istanbul
45 – Dinner by Heston, London
46 – Saison, San Francisco
47 – Schloss Schauenstein, Fürstenau
48 – Hisa Franko, Slovenien
49 – Nahm, Thailand
50 – The Test Kitchen, Sydafrika
Dela post: