Jag kanske tar mig vatten över huvudet när jag redan nu utnämner restaurang Kagges till årets nykomling på Stockholm krogscen – men om jag säger att de är en av årets bästa nykomlingar känner jag mig absolut på säker mark.
Restaurang Kagges ligger i Restaurant Frantzéns f d lokal på Lilla Nygatan 21 i Gamla Stan. Krögare är Douglas ”Dogge” Tjärnhammar-Alm och Kalle Lindborg, Dogge kommer närmast från Omakase Köttslöjd men har även ett förflutet på bland annat Fäviken Magasinet, och Kalle kommer närmast från Restaurang Djuret. De unga kockarna träffades redan på gymnasiet och har länge pratat om att starta krog tillsammans. I somras flyttade Frantzén från sin gamla lokal, och de bestämde sig för att slå till. Inredningsmässigt har inga större förändringar gjorts, vilket jag tycker är ett smart drag. Det öppna långa barköket är fortfarande kvar och ger en nära kontakt mellan gäster och kockar. De stora fönstren släpper in härligt ljus, ljudnivån blir aldrig för slamrig och borden är tillräckligt glest placerade att du kan pratat ostört med din bordskamrat.
Matmässigt jobbar de enligt ett koncept som vi känner igen – mellanrätter gjorda på utvalda råvaror i säsong. Går det att vara nyskapande i denna genre? Nej, jag tror inte det, men det spelar ingen roll om man lagar mat med precision. Här finns en hårfin balans i det rökta, salta, beska och söta. Och jag blir glad när jag hittar nya spännande, och framför allt, ljuvliga smakkombinationer som överraskar.
Till Dogge och Kalle vill jag säga: Fortsätt så här. Jag håller tummarna för att tillräckligt många strömmar till så att ni har ekonomi och ork att hålla den höga nivån.











Betyg:
Mat: 7,5/10
Dryck: 6,5/10 (väldigt litet sortiment men bra urval)
Service: 5/5
Prisvärdhet: 4/5






Takk for fin artikkel!
Instämmer med acklamation i berömmet både för artikeln och restaurangen. Om man skall ha någon särskiljande faktor, om inte kvaliteten och hantverket räcker, så är det kanske en förankring i den svenska traditionen med glimtar både mot Tore Wretman och Fäviken.
Bra formulerat!
Super god mat,spännande, nytänkande med många originella smakkombinationer. Klassiska svenska råvaror som kantareller,gös, lingon och älgkorv med mera. Måste upplevas. Trevlig bemötande av kockar och övrig personal. Allt genomtänkt ut i fingerspetsarna.
Håller helt med!