Relativt nya sushrestaurangen Soyokaze i Stockholm hyllades i helgen i DN. Här är delar av recensionen:
”Det finns inga genvägar till den perfekta sushin. Den mongoliskfödde mästerkocken Batjargal Ochirbat vet. I ett års tid gick han som lärling hos två stenhårda gamla japanska sushimästare i Denver som brukade slita ut personal på en månad. Stockholmarna kan vara tacksamma för att Ochirbat uthärdade den stenhårda disciplinen under ett helt år.
Efter att ha lagat sushi på Esperanto-syskonen Råkultur och Imuoto har Ochirbat nyligen öppnat eget. Några månader efter starten är Soyokaze redan ett enastående stjärnskott på Stockholms kroghimmel … Stockholm lider för närvarande ingen brist på lyxsushikrogar, men sushikocken på Soyokaze och hans enda medarbetare i köket vinner vårt hjärta med sina omsorger och höga precision. Det är en show på imponerande hög nivå – ett prisvärt, spännande och sympatiskt alternativ till flera av konkurrenterna i genren.”
Läs hela recensionen här.
Soyokaze är även hyllats i Metro där Jonas Cramby nyligen utsåg restaurangen till bästa lunchen i Stockholm.
Jag besökte Soyokaze strax efter öppningen och måste hålla med ovanstående. Batjargal ”Bagi” Ochirbat visar den stora omsorg och respekt för råvaror och gäster som en riktigt duktig sushikock bör göra. Jag vill bara höja ett litet pekfinger till DN:s recension vad gäller meningen: de fetaste magbitarna från tonfisk, ”toro”.
Den fetaste biten heter otoro. Toro är faktiskt den minst feta biten.
Här är några höjdpunkter från min lördagslunch på Soyokaze.
Vi fick förstås massor av annan god sushi och sashimi under lunchen som lax, ål, siklöja och stör.
Mitt betyg på Soyokaze:
Mat: 8/10
Dryck: 4/10 (då fanns ingen alkohol, men det finns nu)
Service: 5 /5
Prisvärdhet: 5/5 – 900 kronor för en omakase meny.
Vill du boka bord, kolla in hemsidan: soyokaze.se
Dela post:
Stort plus till Baagie också för att han använder mindre vanliga svenska fiskar. Jag hade inte väntat mig kolmule eller fjärsing på en sushirestaurang.
Baagie är superduktig! Fick du komule? Låter spännande!
Kolmulen var lite åt torsk i konsistensen men mer fisk i smaken. Kändes som att kvaliteten var mycket beroende på att man har en bra hantering och en bra leverantör.
Toppen, spännande att veta! Vem vet, jag kanske får den nästa gång jag är där.