Krog Mat

Most memorable dishes in 2018

15 most memorable dishes in 2018 – in no particular order.

2018 started in style with a visit to Barcelona and Girona in the beginning of February. One week later I ruptured my achilles tendon. Five days after the surgery I stopped eating painkillers and went with my husband to Noma for a wonderful lunch. After that – I postponed all travels until May.

This year has been great year in many ways. I have visited some amazing restaurant – and here are my most memorable dishes in 2018.

Langoustine with sagebrush, vanilla oil and toasted butter at El Celler de Can Roca in Girona, Spain.
Panchino filled with beluga caviar at Distrutar in Barcelona, Spain.
Shrimps and dried fruits at Noma in Copenhagen, Denmark.
Caviar, coconut ice cream and oliv oil at Kong Hans Kaelder in Copenhagen, Denmark.
The Swedish dish in Bocuse d’Or Europe. Egg with herbs and garlic, Castelmagno-cheese, crispy potato, butter and olive oil emulsion, charcoal scented zucchini and Albenga asparagus in Stockholm, Sweden.
Scallop with browned butter and ponzu at Hoze in Gothenburg, Sweden.
Pastrami, Australian truffle and foie gras at Raby Hunt in Darlington, England.
Spot prawn grilled over embers and tossed with chili miso and a dipping sauce made from sudachi and salted peach at Saison in San Francisco, USA.
Grouse in two servings first: Breast, bread sauce, green juniper and clapshot. And second: leg and grouse sausage roll at The Clove Club in London, England.
Scallop, mussels, tomato broth and green herbs at Hotell Borgholm in Borgholm, Sweden.
Potato cream, Lapsang souchong and white truffle at Piazza Duomo in Alba, Italy.
Ancient variant of Slovenian pear – Pituralka – with scallop and lovage oil at Hisa Franko in Kobarid, Slovenia.
Uni with pumkin at Volt in Stockholm, Sweden.
King crab and almost burnt cream at Fäviken Magasinet in Järpen, Sweden.
Retired dairy cow and tasty paste at Fäviken Magasinet in Järpen, Sweden.

15 most memorable dishes in 2018

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

4 kommentarer

  1. Hej Tove, några tips om man skall äta på Hisa Franko och Hisa Polonka i september ? Jag tänkte försöka bo på Hisa Franko. – martin

    1. Hej Martin, Ja, Hisa Polonka ligger i Kobarid och är ett måste. Välj gärna rostbiffen och frikan som görs på ost från Valters källare. Jag gillade också Kruh in Vino som ligger vid italienska gränsen. Stanna gärna till om du åker förbi. Du bör annars besöka lite vingårdar, bland annat Klinec – http://www.klinec.si. Kan verkligen rekommenderas, där finns några få rum också. Om ni åker till Ljubljana så har jag lite tips, säg till i sådan fall!

  2. Tove, tack. Både Hisa Polonka och Klinec passar in i programmet, Kruh in Vino hade bara helgöppet på hösten men såg väldigt roligt ut. Ser ut som om vi bor / äter på La Subida i Cormons utöver Slovenien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.