Det strålar om Daniel Berlin: Under mitt sommarbesök på Daniel Berlin Krog serverades förstås ett par signaturrätter men också några, för mig, helt nyskapande. På så sätt bevisar Daniel att han är en av landets främsta kockar – som lyckas balansera smakerna på ett helt makalöst sätt.
Jag, och många med mig, stod som frågetecken när Daniel Berlin endast tilldelades en stjärna i Guide Michelin år 2016, men redan året därpå hade den röda guiden hunnit i kapp. Från och med i år hittar vi en skylten med två vackra vitmålade blommor utanför dörren till Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås, och han gör också skäl för dessa. Precis som förra året, läs om mitt besök här, hade jag bokat lunch. Främst för att jag älskar finkrogslunch, men också för att jag vill gynna och främja idén med att servera lunch.
Lunchmenyn är dock inte lika omfattande som middagen – och jag har därför redan bestämt att nästa besök blir en kvällsbokning.
Under lunchen reflekterade jag över följande: Balsans, balans och åter balans. Alla smaker är så otroligt väl avvägda. Förra året var vissa rätter aningen mer finstämda, den här gången har Daniel skruvat upp smaker och texturer ett litet snäpp på vissa rätter, exempelvis ägget med bönor, vinbär och brynt smörskum – där den fylliga och runda smaken av smör möter friskheten i ärtor och ett och annat vinbär.
Det strålar om Daniel Berlin
I glaset: 2011 Vielle Vignes 1er Cru – Dhondt Grellet Flavigny, 2116 Riesling – Alte Reben Günter Steinmetz, 2015 Chardonnay Chateau Renard – Domaine de St Pierre, 2006 Gattinara – M Petterino, 2016 Tokaji Late Harvest MAD.
Avsmakning Lunch: 1150 kr
Vinmeny Lunch: 850 kr
Alkoholfritt: 450 kr