Dryck Krog Mat

Äldre årgångar av chablis på Systembolaget

Systembolaget har gjort en undersökning och kommit fram till att av allt vin som köps på Bolaget konsumeras 90 procent inom 24 timmar. Detta innebär att få människor sparar viner i källaren och låter dem ”mogna”. Detta är fullt förståeligt, för få har råd att köpa fina, dyra viner som sedan ska ligga på hyllan i flera år. Dessutom går faktiskt den dryck som säljs på Systembolaget utmärkt att dricka omgående. Vinerna kan vara unga eller så kanske de redan lagrats på ekfat och även mognat i flaska.

Ett vin som fått ligga till sig några år utvecklar dock nya dofter och smaker. Och fattoner, syra, tanniner och frukt mattas av – på gott och ont. Vinkännarna (snobbarna) säger: ”Om du är avancerad vindrickare kommer du att förstå storheten med äldre viner”. Lite kul sagt eftersom vi mat(snobbar) säger detsamma om komplexa och ibland svårförståeliga maträtter: ”Du förstår storheten om du är en avancerad kroggäst”. Så, det ligger antagligen något i det hela …

För dig som, precis som jag, har dåligt tålamod vill jag därför rekommendera ett par äldre viner som släpps på Systembolaget den 19 maj till överkomliga priser. Det är Chablis Grand Cru les Preuses 2007 och Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2008 från Chablisienne. Pris 297 kr respektive 449 kr. Men här gäller att vara snabb för de lär försvinna i ett nafs.

Chablisienne är ett kooperativ i Chablis med flera viner i Systembolagets sortiment, bland annat Petit Chablis (nr 5585) som passar fint till fisk- och skaldjursrätter i sommar.
Vita viner kan fungera utmärkt till lättare kötträtter som den här tartaren med rödbeta och ostronmajonnäs serverad på restaurang Tegelbacken i Stockholm.
Chablisienne har vingårdar i sex av distriktets sju Grand Cru-lägen och 15 olika Premier Cru.
Spännande och utsökt kombination med torsk och råräka.
Dagens kock var krögaren Markus Aujalay på Tegelbacken.
Provningens hedersgäst: Hervé Tucki från Chablisienne i Frankrike.
Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.