Samgyetang, denna underbara kycklingsoppa som blivit ett måste på mina resor till Korea. Jag har försökt att göra den hemma, men den blir aldrig så god som här. Hemligheten är förstås buljongen. Varje restaurang har sitt eget recept, och samgyetang är verkligen comfort food när den är som bäst.
Kycklingen är stoppad med glutinöst ris, jujubebär, vitlök och ibland kastanj eller rötter. Du kan ofta välja med eller utan ginseng. Med ginseng kostar lite extra – men då blir soppan förstås extra näringsrik. Vissa restauranger serverar även svart kyckling, vilken sägs nyttig – speciell för kvinnor. Mat i Korea har flera betydelser. Den är både god – och bra för hälsan (det kan vara magen, håret, tarmarna … ja, det finns något för alla åkommor).
Tre dagar under sommaren äts traditionellt hund i Korea (också förstås hälsosamt), men då allt fler väljer bort hund ersätts hundsoppa med samgyetang. Jodå, jag känner koreaner som äter hund, men de blir allt färre.
För några år sedan fick jag tips på en restaurang i shoppingdistriktet Myongdeong. Jag hittade förstås inte dit men snubblade istället in på en annan restaurang. Det visade sig att den lilla krogen serverade den godaste samgyetang jag hittills ätit. Nu beslöt jag mig för att försöka återvända och gå på mitt usla lokalsinne – och jag lyckades! Och soppan var lika underbar den här gången!
Samgyetang – nyttig och traditionell kycklingsoppa
Dela post:
Samma här, min koreanska riskokare har samyetanginställning så kycklingen blir bra men det går aldrig att få buljongen likadan trots att jag har burit med mig många såser och kryddor på flygen från Asien.
Tack för alla Koreaartiklarna, mycket av min favoritmat var med.
Åh, vad glad jag blir att du uppskattat artiklarna från Korea. Det kommer några fler längre fram. Jag tror faktiskt att vår riskokare också har samgyetang-inställning men jag har inte lyckats klura ut hur den funkar ännu!
Riskokaren sjuder kycklingen i en timme med lite tryck. Möjligen gör den kortare koktiden att man inte drar ut lika mycket smak i soppan men jag tycker att det går att överkoka kycklingen också. Jag kör den också som Chinese Herbal Chicken utan riset men med mer svamp och grönsaker.
Tack för tips, jag ska genast kolla upp detta!