Krog Mat

Esperanto Sommarsalong – Dim Sum(mer) Place

Varje sommar stänger Esperanto och öppnar istället sin Sommarsalong i restaurangens luftiga och vackra entré-lounge. Varje salong har ett tema som franskt brasserie, spansk tapas eller, som i år, – Dim Sum. Sayan Isaksson har förklarat att sommarsalongen är en slags ”experimentverkstad” där han och hans team får vara kreativa och göra sina egna tolkningar. Dim Sum är enligt wikipedia: ”En lättare kinesisk måltid som består av olika små rätter”. Alltså inte små dumplings i olika varianter, som jag först trodde.

Du väljer från en à la carte-meny där rätterna är gjorda för att delas. Vi var två personer och beställde samtliga. Självklart är de små konstverk – då de gått via Sayan Isakssons magiska touch. Maten på Esperanto Sommarsalong har förstås inte den komplexitet och finess som moderkrogen – men det är heller inte vad jag förväntar mig. Jag går hit därför att jag vill uppleva nya, spännande, goda rätter – som jag vet håller en hög nivå. Sommarsalongen är en blomma som slår ut under några veckor och sedan sluter sig för att nästa år växa upp till något helt nytt.

En aptitretare med Västeråsgurka med puffat ris och nori.
Semifrusna och picklade Vikentomater.
Daikon ”wonton”, fjällröding och stenbitsrom.
Bifftartar Sechuan, ostrontartlette.
Enokisvamp, kikärta och svart vitlök.
Vaktelägg – Shumai med kaviar.
Kycklingskinnsdumpling, pilgrimsmussla och ramslök.
Grillad shiitake ”Cheung fun”.
Xiao long bao med wagyu från Wärmviks gård.
Lindad sommarkål och svart, rökt sesam.
Bao med nötbringa och chillikaramell.
The Charimans 48 timmars ribs.
Ångade jordgubbar och vaniljglass.

 

Mina favoriter: Tomaterna, tartaren, Enokisvampen, vaktelägget, kålen och desserten (förstås).
Tänk på: Om du väljer samtliga rätter går serveringarna i en rasande fart. Jag bad om en liten paus någonstans i mitten.

Dim Sum(mer) Place har öppet till och med 29 juli.

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.