Dryck

Uppdrag Granskning om tillsatser i vin – varför gick det så fel?

Varför finns det ingen innehållsförteckning på vinflaskor? Det är frågan som SVT:s Uppdrag Granskning, med Mats-Eric Nilsson i spetsen, ställer sig i programmet Det hemliga vinet. Idén är väldigt bra, men ju längre programmet lider desto mer står de och stampar på samma fläck utan att egentligen komma vidare. UG driver en tes och gör allt för att befästa denna. Något annat är ointressant. Man pratar om att det finns 63 godkända tillsatser i vin utan att berätta något om vilka de är och varför de finns där. De skickar en enkät till importörer angående deras storsäljare på Systembolaget och ber dem kryssa i vilka tillsatser som finns. De enda som svarar är Oenoforos. Jag har full förståelse för detta, då alla vet att UG har en agenda där allt är svart eller vitt. En agenda utan intresse av att lämna en nyanserad bild eller gå in i ämnen på ett djupare plan. Jo, jag tycker, precis som UG, att innehållet i vin ska deklareras, att konsumenter bör få veta vad de stoppar i sig. Kanske kan detta till och med leda till en förändring i svenskarnas köpvanor. Vidare påstår UG att ”stora vinfabriker” köper in billiga druvor från olika odlare i regionen, man använder färdig jäst från fabrik istället för naturlig jäst, man kan skräddasy vinets smak, man tillsätter MCR eller socker, vinet lagras på ståltank gärna med en tillsats av ekspån. För att vinet ska hålla längre tillsätter man svavel. Visst kan det gå till så här, men det kan också gå till på VÄLDIGT många andra sätt. Och svavel tillsätts absolut inte enbart för att vinet ska hålla längre utan för att vinet bland annat inte ska jäsa vidare i flaskan eller hindra tillväxten av bakterier.

UG berättar också att Systembolaget gör noggranna karaktärsbeskrivningar innan inköp av ett nytt vin. Här börjar det bli intressant? Och här borde UG egentligen gå vidare? Varför gör Systembolaget på detta viset? Hur mycket är Bolaget villiga att betala för en flaska vin i inköp? Vad får de för pengarna? Och hur mycket kan och vill det statliga företaget, Systembolaget, påverka vinframställningen?

Jag ska också snabbt berör frågan om naturviner – som tas upp i programmet. Här går UG från att beskriva tillsatser i boxvinet Zubali, som kostar 174 kr för 3 liter, till att träffa Julie Balagny, en omtyckt producent som arbetar helt utan tillsatser. Julie är en fantastik kvinna, men hennes viner kostar också cirka 400 kr och framställs i liten kvantitet.
Varför inte be importörerna att ta fram en liten producent som också arbetar hantverksmässigt, men som har svavlat en aning och som ibland använder vissa tillsatser? Låt vinmakaren berätta hur hen arbetar och varför vissa tillsatser kan behövas. Där har du riktig konsumentjournalistik, där tittaren också kan lära sig ett och annat och förhoppningsvis själv bilda sig en uppfattning om vad som påverkar vinet och varför.

Visst bör konsumenter veta vad som finns i vinet de dricker, men frågan är större än så. Jag ser fram emot ett program som handlar om varför vårt statliga monopol, Systembolaget, beställer viner som behandlats med höga halter tillsatser? Och varför så många konsumenter efterfrågar billigt, sött vin med hög alkoholhalt?

 

 

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.