MIRIN- OCH SOJARIMMAD LAX
ur boken Rå som sushi. Recept: Frida Ronge Foto: Lennart Weibull Förlag: Natur & Kultur
500 g benfri laxrygg
3 dl mirin
3dl+1/2 dl japansksoja
1 msk sesamolja
50 g lax- alt forellrom
50 g rostade sesamfrön
1/2 dl ponzusås, se nedan
- Skär laxen i fyra loins (styckade och putsa- de rygg- och bukdelar) à 125 g.
- Blanda mirin, 3 dl soja och sesamolja i en bunke.
- Värm upp vatten i en kastrull tills det nästan kokar och lägg i laxen 5 sekunder. Ta upp och lägg fisken direkt i marinaden (använd gärna en ziplockpåse). Låt stå i kylen 1 dygn.
- Ta upp och skär laxen mot lamellerna i cirka 1/2 cm tjocka skivor.
- Marinera laxrommen i 1/2 dl soja cirka 1 timme i kylen. Ta upp och sila av rommen.
- Lägg upp lax, rom och sesamfrön på en tallrik. Servera med ponzusås och eventuellt kokt ris om så önskas.
PONZUSÅS
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
2 cm röd chili
1 dl japansk soja
1⁄2 dl pressad citronjuice alt limejuice
- Skala och hacka vitlök och ingefära. Strimla chilin.
- Lägg vitlök, ingefära och chili i en bunke och häll över soja och citronjuice. Låt dra minst 1 timme i kylen.
- Sila och använd. Förvara i burk eller flaska med tättslutande lock i kylen, håller minst 1 månad.
Frida Ronge: ”Det här receptet har jag lånat från Tomoyuki Abe från Tokyo som vann tävlingen Seven Sushi Samurai 2009 – samma år som jag och Sayan Isaksson kom på andra plats. Den här hanteringen av fisk är jättebra att använda till många saker – sashimi, sushi eller som mingelmat.”’
Författaren Frida Ronge har en gedigen bakgrund i restaurangkök i allmänhet och sushirestauranger i synnerhet. Med erfarenhet från bland andra Råkultur i Stockholm, vRå i Göteborg och numera TAK i Stockholm samt ett antal resor till Japan är hon expert på att fusionera det japansk och nordiska köket. I Rå som sushi visar Frida hur du gör din egen sushi, hur du använder japanska ingredienser i din matlagning och visar på flera grundläggande japanska basingredienser som ponzu och dashi. Boken innehåller främst råa element men här grillas också både biffspett och kycklinglår.
Rå som sushi finns i butik nu.