Jag och maken firar numera alltid våra födelsedagar på krogen. Det behöver inte vara just på den exakta dagen, utan vi ser det mer som en present till varandra. Till hans födelsedag i november bokade jag därför middag på Oaxen Krog. Det var två år sedan mitt senaste besök och det är så himla spännande att följa utvecklingen av Magnus Eks kök. Precis som med Daniel Berlin finns det något i Magnus Eks matlagning som passar mig. Det eleganta, personliga och extremt precisa i varje rätt. Jag menar inte att Daniel Berlin och Oaxen Krog har liknande rätter – det handlar mer om en inställning till råvaror, matlagning och komposition.
Oaxen Krog har sedan öppningen på Djurgården, för snart fyra år sedan, utvecklats enormt. Jag ansåg redan för två år sedan att Magnus hittat ett lugnt och trygghet i matlagningen på Djurgården. När jag nu gör ett återbesök befäster han sin plats som en av landets skarpaste kockar. Det ligger nya rätter på tallrikarna – alla vackra, eleganta och njutbara.
En vän till mig som nyligen besökte krogen var lite upprörd: ”Det serverades så många råa, eller knappt tillagade, råvaror”.
När jag gick tillbaka i menyn insåg jag att min vän delvis hade rätt. Jag hade inte reflekterat över detta eftersom jag uppskattar rätter där råvaran behandlas försiktigt och där dess smak tydligt kommer till sin rätt. Jag inser också att detta är en smaksak. För mig var middagen på Oaxen Krog ett mycket kärt återseende.
Detta var förrätterna. Dags för huvudrätter och desserter!
Efter middagen njöt vi av praliner och te. Dessa fångades dock inte på bild. Min man serverades också en liten födelsedagstårta!
Viner i urval: Champagne Roses de Jeanne, Albarino de Fefinanes, Morgon G Descombes 2014, La Bogliona Barbera d’Asti 2004, Cirsion 2001.
Betyg
Mat: 10/10
Dryck: 8,5/10
Service: 10/10
Prisvärdhet: 10/10
Dela post:
Det gick fem år mellan mina Oaxenbesök vilket var alldeles för länge. Liknelsen mellan Daniel och Magnus var något som slog mig den här gången också men deras mat är inte alldeles olik. Jag tycker att Magnus gått från rätter som fokuserade på att lyfta en huvudingrediens mot att hitta kombinationer där allting lyfter tillsammans, vilket också är åt Daniel-hållet. De slåss också om titeln för Nordens (och Europas) bästa alkoholfria paket där Oaxen nog fortfarande kniper förstaplatsen. Noterade din 8,5 för dryck, det alkoholfria paketet är snäppet högre.
Ah, 5 år är länge – och mycket har hänt på Oaxen Krog. Jag håller med och vill tillägga att Daniel och Magnus kök är båda härligt personliga med fingertoppskänsla. Lovar att prova Oaxens alkoholfria nästa gång!