Ett besök i Seoul är inte fullkomligt utan ett besök på fiskmarknaden Noryangjin. Hit kommer restauratörer, grossister och privatpersoner för att köpa färsk fisk och skaldjur. Den som vill kan också ta med sig sina nyinköpta godingar till en restaurang alldeles intill.
Vi har besökt marknaden många gånger, och det är alltid lika spännande. Den här gången blev vi dock lite besvikna – kanske för att det var sommar, + 30 grader utomhus och söndag. Marknaden kändes lite avdankad och inte så pigg som den brukar. Därför köpte vi ovanligt lite. Vår kungskrabba och sashimi smakade toppen medan räkor och musslor var väl hårt tillagade (men det brukar de faktiskt vara). Min favorit är bluefin crab, och jag blev lite snopen att de inte verkar vara i säsong just nu. Busan har också en stor fiskmarknad, men jag tycker nästan att Seouls marknad är lite häftigare.
Fiskar och skaldjur kommer dock inte enbart från vattnen utanför Korea utan från Japan, Ryssland, ja och till och med Norge.
Restaurangen tillagar enligt önskemål exempelvis kokad, ångad eller grillad. Du betalar en kuvertavgift, samt dryck och ev tillbehör. Om du äter sashimi kan restaurangen efter måltiden göra soppa på benen kallad Maeuntang. Den är dock väldigt kryddstark. Vi brukar beställa den, men hoppade över den här gången.
Noryangjin – fiskmarknad i Seoul
Dela post:
Absolut en av de roligaste fiskmarknaderna, att där är både proffs och privatpersoner som handlar gör att det blir en bra bredd på utbudet samtidigt som man vågar handla lite själv också. Misstänker att de tar bra betalt för kungskrabban men ser man det som en middag på en restaurang istället så är det ju värt pengarna. När tillagning, öl och soju är nästan gratis blir slutnotan inte så hög.
Japp, kungskrabban kostade 500 SEK, men den var väldigt god!