Iluka – ny krog för skaldjursälskare i Köpenhamn: Älskar du skaldjur precis som jag? Då är Iluka i Köpenhamn en krog att längta till. Restaurangen öppnade för cirka en månad sedan och i köket hittar vi australiensaren Beau Clugston.
Krögaren Beau Clugston är född och uppvuxen i Sawtell vid Australienska kusten. Han är förstås en hängiven surfare och en passionerad kock som harpunerade fisk och åt ostron direkt från havet. Beau Claugston är en Noma alumni som även arbetat hos bland andra Gordon Ramsey i London och på Le 6 Paul Bert i Paris. Kärleken fick honom att slå sig ner i Köpenhamn.
Namnet Iluka betyder nära havet på aborginska, och här strävar Beau efter att servera de allra finaste råvarorna han kan hitta i de nordiska vattnen. Många av skaldjuren på menyn kommer från Färöarna, och Iluka är första restaurangen i Norden som har en à la carte-meny med råvaror som sjöborre och mahogny clam (islandsmussla). De levereras levande och serveras purfärska. Både sjöborre och mahogny clam tillhör båda mina absoluta skaldjursfavoriter. Att kunna beställa dessa havets läckerheter à la carte känns helt fantastiskt. Men smakar det så kostar det. Den svenska kronan har det senaste halvåret försvagats mot den danska och en sjöborre för 130 ddk och mahogany clam för 150 ddk känns i plånboken.
Jag hyllar initiativet att öppna en skaldjursrestaurang med fokus på rena smaker och fantastiska, exklusiva råvaror. En sådan har jag har verkligen längtat efter!
Iluka ny krog för skaldjursälskare i Köpenhamn
websida: www.iluka.dk
Dela post: