Rustik och matig sallad med en variant på pesto på franska.
BONDSALLAD
500 g brieost
10 mindre rödbetor, kokta, ska- lade och klyftade
10 mindre gula betor, kokta, skalade och klyftade
8 fikon, klyftade
1⁄2 huvud rosésallad, strimlat
1 huvud romansallad, strimlat
1 dl blandade örter, gärna basi- lika, körvel och krasse
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
PISTOU
1 dl olivolja
1⁄2 dl parmesan, riven 2 dl basilika, hackad
1 dl babyspenat
1 citron, juice och zest 1 vitlöksklyfta
salt
KRUTONGER
2 skivor surdegsbröd 2 msk olivolja
Gör så här:
- Kör samtliga ingredienser till pistoun i en mixer. Smaka av med salt.
- Skär ner surdegsskivorna i sockerbitstora bitar och rosta dem till krutonger i en panna med olivolja tills de fått fin gyllene färg och är frasiga. Salta om det behövs.
- Skär ner brieosten i mindre bitar. Blanda gula betor, fikon, sallad och örter med pistou i en bunke. Smaka av med salt och svartpep- par. Fördela ut salladen på tallrikar, toppa med rödbetor, brödkru- tonger och brieost (var försiktig med rödbetorna eftersom de färgar mycket). Tänk på att lägga allt luftigt så att det inte ser platt ut på tallrikarna.
ROSEVINSFÖRSLAG:
- Château Lestrille Capmartin Clairet, Bordeaux Frankrike, ca 100 kr.
- Sant’Emiliano Chiaretto, Valtènisi Italien, ca 90 kr.
- Redoma Rosé, Douro Portugal, ca 120 kr.
Rosevin – Historien, vinerna och maten därtill är Sveriges första vinbok tillägnad enbart det underbara, rosaskimrade vinet.
I boken berättar Anders Melldén, erfaren vinskribent i bland annat Gourmet, om hur rosévinet kom till, hur det nått sin popularitet och varför rosé är den perfekte drycken när vårsolen tittar fram. Dessutom tipsar han om 151 roséviner från hela världen och bjuder på recept till både vardag och fest – självklart med vintips därtill.