Bok Mat Recept

Pavlova ur Enkel god mat av Olle T Cellton

PAVLOVA MED CITRONCURD, GRANATÄPPLE OCH YOGHURTSORBET
Av Olle T Cellton Foto Fredrik Skogkvist Ur boken Enkel god mat (Natur & Kultur)

Nya zeeländska pavlovan (australiensarna argumenterar emot) är namngiven efter den ryska balettdansösen. Det är en maräng med ett mjukt inre, lite som marshmallows med skorpa.

130 g äggvita (ca 4 ägg)
260 g strösocker
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk maizena
1 sats citroncurd, se nedan
1 sats frusen yoghurtsorbet, se nedan ev smaksatt med lite rosenvatten
1 granatäpple, plockade kärnor
40 g skalade pistaschnötter, grovhackade

  1. Sätt ugnen på 140 grader.
  2. Vispa äggvitorna med en elvisp eller i en köksassstent tills de börjar skumma lätt, tillsätt sockret lite i taget. Vispa på hög hastighet till en fast maräng.
  3. Rör ihop vinäger och maizena och höll ner i marängen, vispa några varv. Skeda upp all maräng i en hög på en plåt med bakplåtspapper och platta till den lite med en slickepott till en ojämn rund maräng, cirka 20 cm i diameter.
  4. Ställ in marängen mitt i ugnen, sänk temperaturen till 120 grader och baka 1 timme.
  5. Stäng av ugnen och låt marängen stå kvar och kallna långsamt tills den är sval. Öppna eventuellt ugnsluckan om du har bråttom.
  6. Lägg stora klickar av citroncurd här och var, skopa ut en massa sorbet, strö över granatäppelkärnor och pistaschnötter.
  7. Du kan även göra det lite lättare för dig och servera pavlovan med lite lättvispad grädde, eventuellt smaksatt med lite rosenvatten, istället för yoghurtsorbet.

 

CITRONCURD

3 citroner, finrivet skal och pressad juice
100 g osaltat smör
200 g strösocker
3 ägg, lättvispade

Värm citronskal, -juice, smör och socker i ett vattenbad under omrörning tills sockret lösts upp. Tillsätt äggen och rör om med en slickepott tills smeten tjocknar. Häll upp i steriliserade burkar med tättslutande lock. Klipp ut en bit bakplåtspapper och läggöverst i burken för att minimera luftkontakten. Försluten håller den 2 månader i kylen.

 

YOGHURTSORBET

3 dl hemmagjord eller turkisk yoghurt
1 1/2 dl vatten
150 g strösocker
pressad citronjuice

Gör en sockerlag genom att koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp. Låt svalna. Blanda sockerlag och yoghurt, pressa i lite citronjuice. Kör i glassmaskin tills sorbeten är klar.

Dela post:
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.